19 maj - Idag sprang kossorna ut!

 
Pingstafton och strålande solsken. Vad passar då bättre än att låta kossorna skutta ut?
Här kommer dom!
 
 
Ett par stycken hade faktiskt tid att njuta av solens härliga strålar innan vårsprittet slog till i kroppen.
 
 
Glada kossor = glad bonde!
 
Efter kosläppet åts det gemensam frukost på Kronogården och sedan åket vi allihop bort till Bäckerböle för att släppa ut småskruttarna i fångstgrindarna. Förhoppningen och önskan var att dom nu hade "svalnat av" och bara lugnt och fint skulle promenera ut i gräset och börja beta. Det började bra i alla fall..
 
 
Men sedan...
 
 
Spårade det ur.. Sprittet i benen blev för stort och några drog rakt genom trådarna på ett par ställen. Som tur var var det snabbt åtgärdat. Kvigorna vallades in, trådarna lagades och sedan höll dom sig på rätt sida staketet.

17 maj - Tjejkväll på jaktbanan

 
Nu släpps mer djur ut på bete. Idag gick ett lass med sju större kvigor + en tjur till Bäckerböle. Dom släpptes på stora betet bakom ladugården. 
 
 
Sedan hämtades ett lass med mindre kvigor som skulle släppas på framsidan. Småttingarna brukar först släppas i fångstgrinadarna eftersom dom inte varit ute tidigare. Då får dom chansen att "lugna" sig ett tag innan dom släpps ut fritt på gärdet. Det är ju så mycket nytt ändå för dom att ta in. Skulle dom släppas direkt rakt ut i hagen skulle varenda tråd sprängas på två sekunder och vi skulle få springa och jaga kvigor och laga staket resten av dagen.
 
 
Dom tyckte det var jätte härligt!
Nu får dom gå här och upptäcka gräset, solen, ljuden och varandra.
 
På kvällen åkte Matilda och Johanna till Skålleruds skyttebana. Där anordnades en tjejkväll med prova på prickskytte med 22long och lerduveskytte. Dom hade väldigt trevligt med mycket skratt och fick många bra tips med sig hem.
 
 
 

16 maj - Idag blev vårbruket klart!

 
Sista dagen med massa traktor körning.. i alla fall på ett par veckor.. ;)
Havren var kvar att så på Bäckerböle och lite borta på Kronogården. Fredrik fick fint sällskap i traktorn, men alla var trötta..
 
 
Nu återstår tvätt, smörjning, oljning och inställning av maskinerna. 
Snipp snapp snut, så var vårbruket 2018 slut!

kronogarden.blogg.se

Livet på landet!

RSS 2.0